Neo24.pl
Przepis na świąteczne orzeszki
16/12/2016

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim pachnąca choinka, rodzinne spotkania, kolędy, prezenty i oczywiście jedzenie! Na stołach obok karpia, barszczu z uszkami i śledzi po grecku pysznią się makowce, ciasteczka w kształcie choinek i mikołajowych czapek. W niektórych domach możemy skosztować wypieków, które jednak nie cieszą się aż taką popularnością, a należą do nich np. ciasteczka orzeszki.

 

Jedna z naszych redakcyjnych koleżanek już trzy tygodnie przed świętami chwaliła się, że przygotowała "skorupki" na orzeszki i tuż przed świętami będzie je wypełniać masą. Jej entuzjazm był ogromny, niestety nikt go nie podzielał, bo słynne orzeszki były nowością dla pozostałych osób. A podobno święta w jej domu nie obejdą się bez orzeszków i w tym roku redakcja będzie miała okazję ich spróbować po raz pierwszy. Z tej okazji dzielimy się z Wami przepisem na orzeszki. W internecie znajdziecie dużo przepisów na te ciasteczka, jednak ten napisała Babcia koleżanki i od lat jest w użyciu, więc gwarantujemy orzeszkowy sukces!

 

Przede wszystkim do wykonania orzeszków potrzebujesz specjalnych foremek w kształcie... właśnie orzeszków. Możesz je kupić między innymi w Garneczki.pl

Składniki na ciasto

- 2 szklanki mąki

- 2 żółtka

- 5 dkg cukru

- 15 dkg margaryny lub masła

- cukier waniliowy

- proszek do pieczenia

 

Składniki na masę

- 12 dkg mielonych orzechów

- 10 dkg cukru

- 15 dkg mleka

- 12 dkg masła

- 2 łyżki spirytusu

 

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Jeśli uważasz, że ciasto jest za suche, możesz dodać jedno żółtko więcej, ale nie przejmuj się, że ciasto jest bardzo kruche i nie łączy się w ładną kulę. Nie będziemy z niego nic wycinać, tylko upychać nim foremki. Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni, foremki wysmaruj odrobiną masła. Teraz możesz wypychać foremki ciastem. Nie dawaj go za dużo, ponieważ ciasto trochę urośnie podczas pieczenia, a Ty potrzebujesz miejsce na masę. Czas pieczenia wynosi około 12 minut, możesz obserwować kolor skorupek i jeśli zauważysz, że brzegi delikatnie brązowieją, należy je wyjąć z piekarnika. Lekko ostudzone skorupki możesz wyjmować z foremek. Wygodne jest to, że same skorupki możesz przygotować dużo wcześniej, a nadziewać je bezpośrednio przed świętami!

Składniki na masę ucierasz, pod koniec dodajesz spirytus - jeśli wolisz, możesz z niego zrezygnować.

Gotową masą wypełniasz skorupkę i doczepiasz drugą, tak by powstał orzeszek. Na koniec możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem. Gotowe!

 

Sklejanie orzeszków z pewnością spodoba się dzieciom, bo jest bardzo proste, a dzięki małym pomocnikom zaoszczędzisz trochę czasu. Nadziewanie może trochę potrwać...

 

Jesteśmy ciekawi, czy znaliście te ciasteczka i co jeszcze łasuchujecie podczas świąt?

 

    Share on Google+
Dodano przez PrzemEK Burkietowicz dnia 05-03-2018 o godzinie 21:45:41
dobre przepisy
  MOODO
home&you
visit register click click